perjantai 19. heinäkuuta 2013

Keskeneräinen projekti no. 5: Puut ja maaginen maailmankuva - Mitä kasvit kertovat kasvupaikastaan?

Pikainen muistiinpano oikeastaan aiheesta. Katselin tuossa puutarhaetsiviä* ja mies huomautti ohimennen, että olisi jännää jos vanhoja hautuumaita voisi löytää puuston perusteella. Jaksossa kun trimmattiin marjakuusia hautuumaalla. Siinä sitten itsellekin tuli mieleen, että marjakuusia ei paljoa muualla näy kuin hautuumailla. Kuulema kuoleman ja uuden elämän puu. En tuosta tiedä, mutta sen tiedän, että puihin ja muihin kasveihin on aina liitetty maagisia ominaisuuksia. Voisiko miehen huomautuksessa olla jotain jujuakin?

Mummoni väitti minulle, että pihlajan uskottiin ennen suojaavan taloa salamaniskulta ja muilta onnettomuuksilta. En tiedä tämänkään väitteen perää, mutta olen kyllä huomannut suomalaisten talojen (varsinkin vanhojen) pihoilla olevan aina pihlajia. Jos pellolla tönöttää yksinäinen vanha pihlaja niin sen lähistöltä löytyy takuulla vanha kivijalka. Pihlaja muistaakseni myös liitetään joskus Rauniin, joka joskus liitetään taas joissain perinteissä Ukkoon. Tässä mielessä pihlaja salamalta suojelevana voisi nätisti sopiakin vanhoihin uskomuksiin.

Voivatko tietyt kasvit kertoa paikan käyttötarkoituksesta? Ja toisinpäin, voivatko tietyt paikalta löydetyt kasvit kertoa muinaisesta maagisesta maailmasta? Löytyyhän ahjojakin hautojen läheltä. Raudalla ja pronssilla on ollut taianomaisia ja rituaalisia yhteyksiä kuolemaan. Ehkä myös kasvimaailmaa voisi tutkia tässä yhteydessä. Voisi kuvitella että tiettyjä kasveja olisi istutettu tiettyjen toimintojen lähelle.


Tässäpä taas aihe josta en ole päässyt puusta(!) pitkälle, mutta piti ihan pistää ajatus paperille, että muistaa myöhemmin tutkaista mitä asian tiimoilta on kirjoiteltu.


*Rosemary & Thyme. Cozy murder -genrestä joskus vähän enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti